Izložba radova Nore Mesaroš-CRTEŽI

U galeriji Kuće Vojnovića u petak, 5. decembra u 19.00 časova biće otvorena samostalna izložba slika i crteža Nore Mesaroš. Izložba nosi naziv “Crteži” i za posetioce će biti otvorena do 19. decembra 2014. godine.

Nora Mesaroš je rođena 1990. godine u Zrenjaninu. Od 2009. do 2013. godine bila je studentkinja slikarstva na likovnom departmanu Akademije Umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Dušana Todorovića. Izlagala je na više kolektivnih izložbi i učestvovala na likovnim kolonijama. Osvojila je i nekoliko nagrada u oblasti crteža i slikarstva.

Ljudska figura, proces, prostor i atmosfera su glavni elementi koji se javljaju u radu Nore Mesaroš. Koristeći ih autorka stvara situacije koje nisu do kraja definisane. Pripovedanje je suština njenih radova; kroz vizuelnu naraciju postavlja osnovnu ideju koja je otvorena za dalje tumačenje.

Autorka se u svom istraživanju bavi izrazom koji se nalazi između slike i crteža. Radove radi najčešće na papiru ili platnu. Kao suštinski deo kreativnog procesa se prepoznaje crtež, kao najličniji oblik umetničkog delovanja koja je u stanju da pruži najširi spektar sredstava za kreativni iskaz.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Dobrodošli.

MakroArt, grupna multimedijalna izložba-Glad

U Galeriji kuće Vojnovića u petak, 14. novembra u 19.00 časova biće otvorena grupna multimedijalna izložbaMakroArt-a, koja nosi naziv Glad. Na izložbi će biti predstavljena dela Vojislava Radovanovića, Petra Mošića, Vesne Opavsky, Nevene Prijić, Miće Stajčića, Bože Terzića, Saše Montilja, Mire Kovačević, Nuše Đak, Mladena Hrvanovića i Igora Simića.Izložba će za posetioce biti otvorena do 28. novembra 2014. godine.

Čitav koncept je osmišljen od strane MakroArt-a koji je nastao 2012. godine na inicijativu tri istoričarke umetnosti – Milane Petrović, Danice Stupar i Jelene Petrović. MakroArt zamišljen je da funkcioniše kao spona u suptilnoj vezi između kreiranja umetničkog dela, njegove percepcije i prezentacije. U svrhu ostvarenja tog cilja, jedan od osnovnih zadataka MakroArt-a jeste promocija i afirmacija umetnika i umetnosti, sa posebnim fokusom na to da poruka koju šalje dođe do mladih i zainteresuje ih da prate kulturna dešavanja i uživajući stiču nova znanja i iskustva.

Savremeno društvo izobilja ostavlja u pojedincu glad za samoostvarenjem, smislom, moralnim i duhovnim kriterijumima, ono je siromašno iskrenim emocijama, bliskim odnosima i vrednim saznanjima. Samo kroz umetnost se ova praznina, koja je nedopustiva, ali sveprisutna, može utoliti.

Ova izložba treba da skrene pažnju na problem “nas gladnih” i postavi pitanja o razlozima, uzrocima, posledicama. Želja nam je da ona probudi svest i podstakne na razmišljanje o izborima koje pravimo i odlukama koje donosimo.

(deo teksta iz kataloga)

Ulaz na izložbu je slobodan.

Dobrodošli.

Izložba fotografija Smiljane Božić-“Četiri strane sveta”

U petak, 7. novembra u Galeriji Kuće Vojnovića sa početkom u 19.00 časova održaće se samostalna izložba fotografija Smiljane Božić. Izložba nosi naziv “Četiri strane sveta” a izložbu će otvoriti istoričar umetnosti Dušan Milovanović. Izložba će za posetioce biti otvorena do 13. novembra 2014. godine.

Smiljana Božić je vizuelna umetnica, koja živi i stvara u Beogradu. Bavi se digitalnom fotografijom, klasičnom fotografijom i primenjenom fotografijom. Ima status samostalnog umetnika.

Smiljana je izlagala do sada na preko pedeset grupnih i pet samostalnih izložbi.

...Fotografije su nastale u poslednjih deset godina. U uži izbor su ušle najefektnije fotografije sa putovanja po Engleskoj, Rusiji, Grčkoj, Srbiji i Novom Zelandu...

Rade Marković

Ulaz na izložbu je slobodan.
Dobrodošli.

Izložba skulptura Biljane Popović -“Bravura u licu bola”

U petak, 24.oktobra u Galeriji Kuće Vojnovića sa početkom u 19.00 časova održaće se samostalna izložba skulptura Biljane Popović. Izložba nosi naziv “Bravura u licu bola” i biće otvorena za posetioce do 6. novembra 2014. godine.
Biljana Popović rođena je u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je 2005. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo u klasi profesora Slavoljuba Radojčića i stekla zvanje diplomirani vajar likovnih umetnosti. Umetničke doktorske studije, odsek vajarstvo upisuje 2012. godine. Članica je ULUS-a od februara 2007. godine
Do sada je izlagala na preko šesnaest kolektivnih i četiri samostalne izložbe. Dobitnica je i dve nagrade u Beogradu i učestvovala je na 33. međunarodnom simpozijumu Terra u Kikindi, 2014. godine.
Skulpture Biljane Popović nastaju negovanjem klasičnog medija i materijala. Inspirisane starim ahromatskim svadbenim fotografijama, sa različitih domaćih podneblja od druge polovine XIX. veka i prve polovine XX.
Ulaz na izložbu je slobodan.
Dobrodošli.

Inđija viđena očima ULUI-a

Galerija Kuće Vojnovića, 3. oktobar (petak), u 19.00 časova

Udruženje likovnih umetnika Inđije, organizuje izložbu pod nazivom Inđija viđena očima ULUI-a u petak, 3. oktobra sa početkom u 19.00 časova u Galeriji Kuće Vojnovića.

Učesnici ovogodišnje oktobarske izložbe odlučili su da nam se predstave tematskom izložbom koju posvećuju gradu u kom žive i rade. Radovi koji će se nači u galeriji biće publikovani u vidu štampane brošure u kojoj će se nači dvanaest radova. Projekat ULUI-a pod nazivom Inđija viđena očima ULUI-a finansirala je opština Inđija.

Zahvalni učesnici: Radivoj Blečić, Zoran Milošević, Mira Kosanović, Jelena Bodrožić, Dušanka Dražić, Maja Živković, , Dejana Goga, Đorđe Dević, Gordana Vuksan, Aleksandar Rapić, Sanja Sajfert, Branislav Jemč.

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra.

Ulaz je slobodan.